Kakao w kosmetyce

 

Kakao pochodzi z rejonów tropikalnych, prawdopodobne z Ameryki Środkowej i Południowej. Olmekowie zaczęli uprawiać je już 1500 lat p.n.e., dziś natomiast uprawiane jest w wielu krajach podrównikowych, głównie w Ghanie, Nigeri, Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

 

Pierwsze owoce i kwiaty pojawiają się na 3-letniej roślinie kakaowca, jednak pierwsze plony zbiera się dopiero z roślin pięcioletnich, a najwięcej ziaren pojawia się u roślin od 10- do 30-letnich.

 

Ziarna kakaowca po zerwaniu pozostawia się na 3-7 dni fermentacji. Po tym czasie ziarna są suszone (najczęściej na słońcu), palone i w końcu mielone.

 

Z ziarna kakaowego uzyskuje się masło kakaowe oraz proszek kakaowy. Kakao zawiera białko, tłuszcz oraz dwa alkaloidy – teobrominę i kofeinę (w śladowych ilościach), które mają właściwości pobudzające. Teobromina działa regenerująco na organizm po wysiłku fizycznym i w stanach przemęczenia.

 

Kakao zawiera cenne mikroelementy, m.in. żelazo, miedź, magnez, wapń, chrom, mangan i cynk, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie skóry. Wspomaga zdolność koncentracji, redukuj stres i poprawia samopoczucie. W maśle kakaowym znajdują się polifenole stanowiące skuteczne przeciwutleniacze. Zawarte w ziarnach kakaowca przeciwutleniacze mają właściwości antyrakowe i chronią przed wirusami oraz chorobami skóry. Neutralizując wolne rodniki, przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się skóry. Ziarna kakaowca mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino oraz trzy razy więcej od zielonej herbaty.

 

Kakao w kosmetyce

 

Ziarna kakaowca dzięki właściwościom nawilżającym, tonizującym i pobudzającym metabolizm komórkowy, znalazły zastosowanie w kosmetyce jako składniki regenerujące. Właściwości kakao sprawdzają się szczególnie w pielęgnacji skóry starzejącej się i wymagającej regeneracji.

 

Sprawdź: Przepisy na kosmetyki z kakao

 

Czy wiesz, że…?

  • Majowie i Aztekowie pili napój kakaowy podczas obrzędów i świąt religijnych. Ziarna kakaowca były bardzo cenione wśród tych ludów i służyły za środek płatniczy.
  • Krzysztof Kolumb przywiózł do Europy ziarno kakaowca. Parzono wówczas kakao zgodnie z przepisem azteckim, jednak Hiszpanie zaczęli wzbogacać kakao wanilią i cukrem. W XVII wieku kakao zaczęło zyskiwać popularność również na innych dworach poza Hiszpanią.
  • Obecnie tylko w kilku miejscach na świecie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Zaliczają się do nich Muzeum Czekolady w Kolonii oraz Muzeum Czekolady firmy Cadbury w Birmingham.    
Kakao w kosmetyce
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies . Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel